Stora Enso, SSAB:n ennätysjälkeinen tulos; Wärtsilä nousi 53 %

Stora Enso, SSAB:n ennätysjälkeinen tulos;  Wärtsilä nousi 53 %

Suurimmalle osalle suomalaisista pörssiyhtiöistä nyt kolmatta vuotta alkava koronaviruskausi on ollut kannattava. Tämä trendi jatkuu perjantaina julkistettujen neljännen vuosineljänneksen tulosten perusteella.

Metsäteollisuusjätti Stora Enso teki koko viime vuoden kaikkien aikojen parhaan liiketuloksensa. Se nousi 650 miljoonalla eurolla 1,5 miljardiin euroon. Liikevaihto kasvoi 19 prosenttia vuodentakaisesta lähes 11 miljardiin euroon.

Vuoden 2021 loppu toi sellun ja paperin valmistajalle parhaan neljännesvuosituloksen sitten 2000-luvun alun, toimitusjohtaja Annica Bresky sanoi lehdistötiedotteessa. Hän otti ruorinsa vuoden 2019 lopulla, juuri ennen pandemian alkamista.

Yrityksellä oli "hallitsi maailmanlaajuisia logistisia häiriöitä ja toteutti onnistuneesti hinnankorotuksia kuitu-, energia- ja muiden muuttuvien tuotantopanosten kustannusten nousun hillitsemiseksi," hän sanoi.

Liikevoitto kasvoi viimeisellä neljänneksellä 426 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 118 miljoonaa. Liikevaihto kasvoi 26 prosenttia 2,7 miljardiin euroon.

Wärtsilä: Markkinanäkymät epävarmat

Insinööritoimisto Wärtsilän liikevoitto kasvoi loka-joulukuussa 53 prosenttia 158 miljoonaan euroon vuoden 2020 vastaavan kauden 103 miljoonasta.

Samaan aikaan Wärtsilän liikevaihto kasvoi 31 prosenttia 1,6 miljardiin euroon edellisen vuoden 1,2 miljardista eurosta.

Wärtsilä sanoi, että se odottaa kysynnän olevan parempi tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä kuin viime vuoden vastaavana aikana, mutta lisäsi, että vallitsevat markkinaolosuhteet tekevät näkymistä epävarmoja.

SSAB sanoo tarvitsevansa fossiilivapaata sähköä

Myös ruotsalais-suomalainen teräksenvalmistaja SSAB teki ennätystuloksen. Yhtiön liikevoitto oli 700 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli vajaat 600 miljoonaa euroa.

SSAB Europen pääkonttori sijaitsee Hämeenlinnassa, Etelä-Keski-Suomessa. Vuonna 2014 SSAB osti yhden Suomen suurimmista teräksenvalmistajista, Rautaruukin, ja on nyt osittain Suomen valtion omistuksessa.

Toimitusjohtajan mukaan Martin Lindqvist, 2021 oli SSAB:n historian paras vuosi, ja kaikki yhtiön divisioonat saavuttivat ennätystuloksen. Lindqvistin mukaan parannus johtui pitkälti korkeasta teräksen hinnasta.

SSAB ilmoitti suunnitelmistaan ​​käynnistää yli neljän miljardin euron investoinnit Suomen ja Ruotsin tehtaillaan nopeuttaakseen toimintaansa. "vihreä siirtymä," perustuu fossiilivapaan teräksen nopeasti kasvavaan kysyntään.

"Tavoitteena on eliminoida käytännöllisesti katsoen kaikki hiilidioksidipäästöt 15 vuotta aikaisemmin kuin aiemmin julkistettu alkuperäinen suunnitelma. Kuitenkin, jotta tämä toteutuisi, tarvittavan infrastruktuurin on oltava ajoissa kunnossa, samoin kuin pääsyn fossiilivapaaseen sähköön," se sanoi perjantaina.

SSAB:n Raahen tehdas on Suomen suurin kasvihuonekaasupäästöjen lähde, mutta yhtiön tavoitteena on ottaa lähivuosina laitoksella käyttöön “fossiilivapaa” ydinvoimaan perustuva tuotanto.

Source: The Nordic Page


Date:

Author:

Categories:

Related Posts: