Viktor Orbán – vänsterstudenten som blev Ungerns konservativa ledare

Viktor Orbán – vänsterstudenten som blev Ungerns konservativa ledare

Söndag 3 april går Ungern till val.

Orbáns relation till Putin

EU-landet Ungern har medverkat till fördömanden och sanktioner mot Ryssland efter invasionen av Ukraina. Därom har han sagt nej till att sluta importera rysk olja och gas.

”Dilemmat för Orbán har varit att hans relation till Putin varit alltför god. Det har han fått väldigt mycket kritik för”, säger Milan Djelevic.

Om Viktor Orbán

Viktor Orbán är född 1963 som den äldsta av tre bröder.

Orbán var med och grundade Fidesz, partiet som har haft regeringsmakten i Ungern sedan 2010. När Fidesz grundades var partiet en vänsterliberal studentrörelse som var i opposition mot den kommunistiska regimen.

“Genom åren har Orbán gått mot ett konservativt tänkande. Han har utvecklat partiet till ett mer nationalistiskt, konservativt och flyktingfientligt parti”, säger Ekots Östeuropakorrespondent Milan Djelevic.

Partiet Fidesz och Viktor Orbán har anklagats för att montera ned demokratin i Ungern, genom att undergräva rättsväsendets oberoende och begränsa pressfriheten.

Hbtq-personers rättigheter har begränsats i Ungern

Ungerska Haya, 29, kom ut som transkvinna under en period där hbtq-personers rättigheter i Ungern diskuteras på högsta politiska nivå. 2020 blev det förbjudet för transpersoner att juridiskt korrigera sitt kön i Ungern.

”Jag behöver komma ut varje gång jag visar legitimation”, säger Haya till Sveriges Radio.

Medverkande: Ungerska Haya, 29.

Reporter: Milan Djelevic, Sveriges Radios Östeuropakorrespondent. Caroline Kernen, P3-korrespondent, Johanna Melén, Rysslandskorrespondent, Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent.

Ljud från AFP.

Programledare: Marcus Nilsson

Producent: Julia Juhlin Karlsson och Dennis Jörnmark

Source: ICELAND NEWS


Date:

Author:

Categories:

Related Posts: