Niinistö vaatii Erdogania "avoin ja suora" Nato-keskustelu

Suomen presidentti soitti turkkilaiselle kollegalleen Erdogan lauantaina.

Niinistön toimiston mukaan presidentit keskustelivat "Suomen -jäsenyys, koko euroatlanttisen alueen turvallisuus ja terrorismin torjunta".

Myöhemmässä twiitissä Niinistö sanoi, että heillä oli ollut "avoin ja suora" keskustelu.

"Totesin, että Nato-liittolaisina Suomi ja Turkki sitoutuvat toistensa turvallisuuteen ja suhteemme vahvistuu siten. Suomi tuomitsee terrorismin sen kaikissa muodoissa ja ilmenemismuodoissa." hän twiittasi ja lisäsi, että kaksi johtajaa "tiivistä dialogia" jatkaisi.

Erdogan kertoi Niinistölle "Naton jäsenelle uhkaavien uhkaavien terroristijärjestöjen huomiotta jättäminen ei ole liiton hengen mukaista," raportoi.

Erdogan sanoi myös, että odottaa kunnioitusta ja tukea taistelulleen terroristijärjestöjä vastaan, jotka uhkaavat sen kansallista turvallisuutta ja kansaa, Turkin puheenjohtajavaltion lausunnon mukaan.

Viime viikolla Turkin johtaja sanoi, että hän ei hyväksy Suomen ja Ruotsin viime viikolla jättämiä Nato-hakemuksia. Hän on syyttänyt erityisesti Ruotsia Kurdistanin työväenpuolueen (PKK) tukemisesta, jota EU pitää terroristijärjestönä. Naton jäsenyys edellyttää kaikkien 30 nykyisen jäsenmaan hyväksyntää.

Ankara pyrkii lopettamaan aseidenvientikiellon

Aiemmin lauantaina Erdogan kehotti Ruotsin pääministeriä ottaa "konkreettisia askeleita" tuen lopettamiseksi "terroristi" ryhmät, hänen toimistonsa sanoi.

Erdogan kertoi asiasta Anderssonille puhelinsoitossa "Ruotsin poliittinen, taloudellinen ja asetuki terroristijärjestöille on lopetettava," se sanoi. Hän sanoi myös, että Turkkia koskeva asevientikielto pitäisi purkaa.

Ruotsi ja Suomi asettivat asevientikiellon Turkille vuonna 2019 sen tunkeutumisen vuoksi Koillis-Syyriaan. Erdogan sanoi, että siirto kohdistui PKK:han sidoksissa olevaan ryhmään.

Anadolu-uutistoimiston mukaan Turkki odottaa "konkreettisia askeleita" Ruotsista PKK:sta ja muista asioista.

Perjantai-iltana Britannian pääministeri Johnson kertoi Erdoganille, että Suomi ja Ruotsi olisivat arvokkaita lisäyksiä liittoumaan.

Johnsonin tiedottaja sanoi, että pääministeri pyysi myös Erdogania työskennelläkseen ruotsalaisten, suomalaisten ja Naton kollegoiden kanssa puuttumaan kaikkiin huolenaiheisiin ennen ensi kuussa Madridissa pidettävää johtajien huippukokousta, ja sanoi, että Britannia on valmis tukemaan.

Lauantaiaamuna eduskunnan puhemies (Cen) kertoi Ylelle, ettei hän ole huolissaan Suomen Nato-jäsenyydestä huolimatta Turkin veto-oikeudesta.

Entinen pääministeri sanoi, että Suomen Nato-jäsenyys toteutuu varmasti ja totesi, että eräät aiemmat hakuprosessit ovat kestäneet reilusti yli vuoden.

17.34: Päivitetty Erdoganin kanssa, Johnson kommentoi.

Source: The Nordic Page

Related Posts