Zelenskij besöker Ukrainas öst när Ryssland pressar på Donbas

Ukrainas president Volodymyr Zelensky gjorde i söndags sin första resa till landets krigshärjade öster sedan inledningen av Moskvas invasion, då ryska styrkor intensifierade sina ansträngningar för att erövra nyckelstäder i Donbas-regionen. Läs vår liveblogg för att se hur alla dagens händelser utvecklades.

Den här livesidan uppdateras inte längre. För mer av vår bevakning av kriget i Ukraina, Klicka här.

04:00: Tyskland går med på en fond på 107 miljarder dollar för att modernisera militären inför hotet från Ryssland

Tysklands regering och konservativa opposition har kommit överens om ett avtal som kommer att frigöra 100 miljarder euro (107 miljarder dollar) för att modernisera armén inför det ryska hotet.

En överenskommelse nåddes sent på söndagen om att skapa en särskild fond för militär upphandling som också kommer att göra det möjligt för Berlin att uppnå Natos mål att spendera två procent av BNP på försvar.

Överenskommelsen, som innebär ändring av budgetreglerna i den nationella konstitutionen, slöts efter veckor av svåra förhandlingar mellan partierna i den regerande koalitionen och de konservativa från tidigare kanslern , säger representanter för dessa grupper till AFP.

Tre dagar efter den ryska invasionen av Ukraina i februari utlovade förbundskansler en särskild budget på 100 miljarder euro för att rusta upp den tyska militären och modernisera dess föråldrade utrustning under de närmaste åren.

Men kritiker har sedan dess anklagat Scholz för skygghet i sitt stöd till Kiev och för att inte vidta tillräckligt med konkreta åtgärder när det gäller vapenleveranser.

22:56: “Mycket dålig” situation i Donbas

“Det är mycket viktigt för statschefen, som berömmer arméerna, att vara närvarande i Charkiv”, säger general Dominique Trinquand, en tidigare chef för det franska militäruppdraget till FN. “Situationen är väldigt dålig [in the] Donbas, där de ryska styrkorna rycker fram och de ukrainska styrkorna är i svårigheter.”

21:22: Don har “villkorslös prioritet” för Ryssland, säger Lavrov

“Befrielsen” av Ukrainas Donbas är en “ovillkorlig prioritet” för Moskva, medan andra ukrainska territorier bör bestämma sin framtid på egen hand, citerade RIA-nyhetsbyrån Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov på söndagen.

“Befrielsen av regionerna Donetsk och Luhansk, erkända av Ryska federationen som oberoende stater, är en ovillkorlig prioritet”, sa Lavrov i en intervju med den franska tv-kanalen TF1, enligt RIA.

För resten av territorierna i Ukraina borde “folket bestämma sin framtid i dessa områden”, sa han.

20:10: Zelensky säger att den högsta tjänstemannen i Charkiv sköt över stadens försvar

Ukrainas president Volodymyr Zelensky sa i söndags att han hade sparkat Charkivs säkerhetstjänstchef för att han “inte arbetat med försvaret av staden” sedan Rysslands invasion började.

“Jag kom, räknade ut och sparkade chefen för Ukrainas säkerhetstjänst i regionen (Charkiv) för det faktum att han inte arbetade med försvaret av staden från de första dagarna av det fullskaliga kriget, utan tänkte bara om sig själv”, sa Zelensky i sitt dagliga nationella tal. Han talade efter att ha besökt landets krigsdrabbade öst för första gången sedan Rysslands invasion.

19:57: EU misslyckas med att komma överens om Rysslands oljeembargo, för att försöka igen på måndag före toppmötet

EU misslyckades i söndags med att komma överens om ett embargo mot rysk olja, men diplomater kommer ändå att försöka göra framsteg inför ett toppmöte måndag-tisdag om ett undantag för leveranser av rörledningar till inlandsslutna centraleuropeiska länder, sa tjänstemän.

En hög EU-diplomat sa dock att det “fortfarande är för mycket detaljer att reda ut” för att hoppas på en överenskommelse innan EU:s ledare samlas i Bryssel på måndag eftermiddag.

De föreslagna sanktionerna mot oljeimport är en del av EU:s sjätte sanktionspaket mot Ryssland på grund av dess invasion av Ukraina.

19:30: All kritisk infrastruktur i Severodonetsk förstördes, säger Zelensky

Rysk beskjutning har förstört all kritisk infrastruktur i den ukrainska staden Severodonetsk, sade president Volodymyr Zelensky på söndagen och beskrev intagandet av staden som Rysslands “huvudmål” just nu.

“Som ett resultat av ryska strejker på Severodonetsk förstörs all stadens kritiska infrastruktur… Mer än två tredjedelar av stadens bostadsbestånd förstörs”, sa Zelenskij i ett tv-sänt tal.

18:12: EU:s enighet om ryska sanktioner “börjar falla sönder”, säger tysk minister

Tysklands ekonomiminister uttryckte på söndagen farhågor för att EU:s enhet “börjar falla sönder” inför ett toppmöte för att diskutera ett oljeembargo mot Ryssland och planer på att minska beroendet av rysk energi.

EU:s ledare kommer att träffas på måndag och tisdag för att diskutera ett nytt sanktionspaket mot Ryssland, som också kan innefatta ett oljeembargo, och ett program som syftar till att påskynda ett slut på beroendet av fossila bränslen, inklusive rysk gas.

“Efter Rysslands attack mot Ukraina såg vi vad som kan hända när Europa står enat. Med tanke på toppmötet i morgon får vi hoppas att det fortsätter så här. Men det börjar redan falla sönder och smulas igen”, sa Habeck på en presskonferens.

17:49: “Ett djärvt steg av den ukrainske presidenten”

“Det är första gången som Volodymyr Zelensky har besökt trupper i östra Ukraina sedan invasionen började; han hade varit utanför Kiev men bara till platser i Kiev-regionen”, rapporterade FRANKRIKE 24:s Gulliver Cragg från Ukrainas Bukovel. “Så detta är helt klart ett djärvt steg av den ukrainska presidenten.”

16:27: Flera explosioner hördes i Charkiv efter Zelenskijs besök

Flera explosioner hördes i den ukrainska staden Charkiv på söndagen timmar efter ett besök av presidenten Volodymyr Zelenskysom gjorde sin första resa utanför Kiev-regionen sedan början av Rysslands invasion, sa en Reuters-journalist.

En stor plym av mörk rök kunde ses stiga upp nordost om stadskärnan. Charkiv har de senaste dagarna utsatts för rysk beskjutning efter flera veckor av relativt tyst.

16:27: Ukrainska styrkor håller ut i staden Donbas under kraftig eld

Ukrainska styrkor fick utstå kraftiga artilleribombarderingar på söndagen när de höll undan ryska försök att erövra Severodonetsk, den största staden Kiev kontroller fortfarande i Luhansk-regionen i Donbas, sa ukrainska tjänstemän.

Beskjutningen var så intensiv att det inte var möjligt att bedöma dödsoffer och skador, sa Luhansks guvernör Serhiy Gaidai. Dussintals byggnader har förstörts de senaste dagarna. “Situationen har extremt eskalerat”, sa Gaidai.

16:27: Serbien ignorerar EU:s sanktioner och säkrar gasavtal med Putin, säger presidenten

När kriget i Ukraina rasar, SerbienPresidenten meddelade att han har säkrat ett “extremt gynnsamt” naturgasavtal med Ryssland under ett telefonsamtal i söndags med Rysslands president .

Serbiens president Aleksandar Vucic har vägrat att uttryckligen fördöma Rysslands invasion av Ukraina och Serbien har inte anslutit sig till västerländska sanktioner mot Moskva. Vucic, en före detta pro-ryssisk ultranationalist, hävdar att han vill ta Serbien in i Europeiska unionen men har ägnat de senaste åren åt att cementera banden med Ryssland, en långvarig allierad.

Serbien är nästan helt beroende av rysk gas och dess viktigaste energibolag är under rysk majoritetsägande.

16:23: Polen ger 18 haubitsar till Ukraina

Polen har gett Ukraina 18 AHS Krab självgående haubitser, rapporterade polsk på söndagen med hänvisning till en regeringskälla, när Kiev försöker slå tillbaka ett intensivt ryskt anfall i Donbas-regionen i öst.

Inför kraftig beskjutning i sina östra provinser har Ukraina uppmanat väst att förse landet med mer långdistansvapen.

14:57: Zelenskij besöker frontlinjerna för första gången utanför Kievregionen sedan invasionen

Ukrainas president Volodymyr Zelensky besökte ukrainska trupper vid frontlinjerna i Ukrainas nordöstra Charkiv-region på söndagen, meddelade presidentens kansli.

Besöket markerar hans första officiella framträdande utanför Kiev-regionen sedan starten av Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari.

“Ni riskerar era liv för oss alla och för vårt land”, citerade presidentens kansli webbplats Zelensky som sa till soldaterna och tillade att han delade ut beröm och gåvor.

14:49: Putin har “inget intresse” av att förhandla innan han uppnår territoriella mål, säger Östeuropaexpert

Frankrikes president och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz talade med Rysslands president Vladimir Putin på lördag. Men “problemet är helt enkelt att Putin inte vill förhandla, det väldigt lite att säga”, säger Oleg Kobtzeff, specialist i Östeuropa vid American University i Paris.

“Hans mål är att ta så mycket territorium som möjligt. Nu, att ta hela landet – ta fullständig kontroll över hela landet – det är något han inser att han inte kommer att kunna göra. Så han koncentrerar sig på de östra regionerna i Donbas och regionen Luhansk – och även Svarta havets norra stränder. Varför skulle han förhandla om det absolut inte finns något intresse för honom att förhandla tills han har uppnått sina mål?”

14:16: Turkiets Erdogan säger fortfarande emot finska, svenska Nato-bud

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har sagt till journalister att han fortfarande avser att blockera Finlands och Sveriges anslutning till Nato. Erdogan sa att möten den här veckan med finska och svenska delegationer inte hade varit “på den förväntade nivån”, och noterade att det inte hade vidtagits några åtgärder för att lindra Turkiets säkerhetsproblem.

“Så länge Tayyip Erdogan är i spetsen för Republiken Turkiet kan vi inte säga ‘ja’ till länder som stödjer terror som går med i Nato”, sa han till journalister på sitt plan efter ett besök i Azerbajdzjan i lördags, enligt tidningen Hurriyet.

Erdogan hänvisade till en intervju i svensk statlig television med Salih Muslim, en medlem av den syriska kurdiska administrationen i nordöstra Syrien, natten till delegationsmötet. Han citerade detta som bevis på Sveriges stöd för syriska kurdiska militanter som Turkiet ser som en förlängning av en förbjuden kurdisk grupp som har lett ett uppror mot Turkiet sedan 1984.

13:04: Patriarken Kirill “förstår” den ukrainska kyrkans schism

Patriarken Kirill sade i söndags att den ryska ortodox kyrka “förstår” ett beslut av dess filial i Ukraina att bryta banden mitt i Moskvas offensiv i det provästliga landet. “Vi förstår fullt ut hur den ukrainska ortodoxa kyrkan lider i dag”, sa chefen för den rysk-ortodoxa kyrkan i Frälsaren Kristus-katedralen i centrala Moskva.

“Vi förstår att Hans Saligprisning Metropolitan Onufriy och biskopsämbetet bör agera så klokt som möjligt idag för att inte komplicera livet för sina troende”, sa patriarken Kirill i sina första kommentarer sedan tillkännagivandet. Han tillade att “ondskas andar” ville splittra det ortodoxa folket i Ryssland och Ukraina men de skulle inte lyckas.

12:19: Ryska, serbiska presidenter kommer överens om ytterligare gasförsörjning

Rysslands president Vladimir Putin och Serbiens president Aleksandar Vucic kom överens i ett telefonsamtal på söndagen att Ryssland kommer att fortsätta leverera naturgas till Serbien och att de två länderna kommer att stärka sitt partnerskap, sade Kreml. De två ledarna diskuterade också frågan om Ukraina och , enligt Kreml.

10:49: Ryssland säger att de har förstört en ukrainsk arsenal i centrala Ukraina

Det ryska försvarsministeriet sa på söndagen att ryska missiler har förstört en stor ukrainsk arsenal i staden Kryvyi Rih i centrala Ukrainaciterade den statliga nyhetsbyrån TASS ministeriet som säger.

Ministeriet sa också att ryska luftvärnssystem sköt ner ett ukrainskt SU-25 stridsflygplan i -regionen, rapporterade TASS.

8:52: Ryska Gazprom fortsätter att skicka gas till Europa via Ukraina

ryska gas Producenten Gazprom sade på söndagen att dess leverans av gas till Europa genom Ukraina via Sudzha-ingången uppgick till 44,1 miljoner kubikmeter (mcm), upp från 43,96 mcm på lördagen. En ansökan om att leverera gas via en annan viktig ingångspunkt, Sokhranovka, avslogs av Ukraina, sade Gazprom.

06:26: Kampen för Severodonetsk fortsätter, säger Ukrainas militär

Kampen för den östra ukrainska staden Severodonetsk fortsätter med ryska styrkor som genomför anfallsoperationer på lördagen, sade generalstaben för Ukrainas väpnade styrkor på söndagen. “Med användning av artilleri genomförde ryska styrkor anfallsoperationer i området” i staden, sade generalstaben i ett uttalande på sin -sida.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky uttryckte hopp i ett videotal sent på kvällen att Ukrainas allierade skulle tillhandahålla fler vapen och tillade att han förväntade sig “goda nyheter” denna vecka.

(FRANCE 24 med AFP, AP och REUTERS)

Ursprungligen publicerad på France24

Zelenskij besöker Ukrainas öst när Ryssland pressar på Donbas

Source: sn.dk

Related Posts